Νέα Σμύρνη: +30 210 9320215 - Μαρούσι: +30 210 8066420 - Μυτιλήνη: +30 22510 38065

Οπή Ωχράς Κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα είναι η περιοχή του αμφιβληστροειδή υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση δηλαδή για την όραση που χρησιμοποιούμε για διάβασμα, γράψιμο, οδήγηση και αναγνώριση προσώπων. Η οπή ωχράς κηλίδας είναι ένα μικρό άνοιγμα στην περιοχή της ωχράς. Η οπή προκαλεί ένα τυφλό σημείο ή θολερότητα στο κέντρο της όρασης μας.

Έγχρωμη φωτογραφία βυθού ασθενούς με ιδιοπαθή οπή της ωχράς.

 Βασικά αίτια εμφάνισης της οπής ωχράς κηλίδας:
Οι οπές ωχράς κηλίδας συμβαίνουν συνήθως στους ηλικιωμένους. Το υαλοειδές (η γέλη στο εσωτερικό του ματίου μας) μπορεί λόγω ηλικίας να προκαλέσει έλξη στον λεπτό ιστό της ωχράς και να δημιουργήσει μια μικρή οπή. Μερικές φορές τραύμα στον οφθαλμο ή χρόνιο οίδημα ωχράς μπορεί να προκαλέσει οπή. Η οπή ωχράς δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας.

Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) ασθενούς με ιδιοπαθή οπή ωχράς.

 Θεραπεία:
Η υαλοειδεκτομή (βιτρεκτομή) είναι η μόνη θεραπεία για την οπή ωχράς. Κατα την διάρκεια αυτής της μικροχειρουργικής επέμβασης o γιατρός αφαιρεί το υαλοειδές που προκαλεί έλξη στην ωχρά. Ακολούθως ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδική χρωστική για την χρώση της έσω αφοριστικής μεμβράνης (ILM). Αμέσως μετά με ειδική λαβίδα ο γιατρός αφαιρεί την έσω αφοριστική μεμβράνη στην περιοχή του οπισθίου πόλου. Ακολούθως γίνεται ανταλλαγή του υγρού της υαλοειδικής κοιλότητας με ειδικό μίγμα αερίου. Το αέριο πιέζει την οπή και σταδιακά την κλείνει. Για να συμβεί αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να έχει το κεφάλι σκυμμένο για περίπου 7 ημέρες. Η φυσαλίδα προοδευτικά απορροφάται από τον οφθαλμό και αντικαθίσταται από το φυσιολογικό υγρό του ματιού.
Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε υαλοειδεκτομή για οπής ωχράς με χρήση φυσαλίδας αερίου δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο μέχρι την πλήρη απορρόφηση του αερίου, γιατί λόγω αλλαγής πιέσεως μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στο μάτι τους. Η χαμένη όραση επανέρχεται σταδιακά μέσα σε μερικούς μήνες αλλά το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το μέγεθος της οπής και την διάρκεια που παρέμεινε ανοιχτή.